На сьогоднішній день баклажани нерідко вирощуються з насіння на розсаду. Серед великого вибору сортів і гібридів цієї культури далеко не всі відрізняються популярністю серед городників. Баклажан алмаз, вирощування якого можливо як у теплицях, так і у відкритому ґрунті, цінний за здатність адаптуватися до умов і давати стабільний врожай навіть у несприятливих погодних умовах. Культивують цей сорт не тільки дачники, а й ті, хто вирощує баклажани у промислових масштабах, оскільки відрізняється алмаз гарною транспортабельністю.
Алмаз — сорт баклажана із середнім ступенем дозрівання. Даний сорт часто використовують у кулінарії і для консервації.
Баклажан Алмаз: характеристики сорту
Період вегетації, залежно від регіону вирощування, становить 110–150 днів. Плоди даного сорту мають циліндричну форму, довжина до 17 см, а вага — 200–300 г. Колір стиглих плодів — темно–фіолетовий. М'якоть плодів має зеленуватий відтінок, щільної структури без гіркоти.
Цей сорт відрізняється хорошою стійкістю до вірусних захворювань пасльонових, а також середньою стійкістю до грибків. Більшість овочівників вибирають даний сорт за його невибагливість у догляді і приємний смак.
Вирощування з насіння
Нерідко вирощують баклажан алмаз на розсаду з насіння. Для цього рекомендується купувати посівний матеріал у спеціалізованих магазинах. Там найчастіше реалізовується вже знезаражене насіння, яке сміливо можна відразу висівати у ґрунт. Купити насіння баклажан алмаз швидко і зручно в нашому інтернет–магазині, який пропонує якісний насіннєвий матеріал від виробників. Оскільки баклажан погано переносить пікіровку, рекомендується відразу сіяти насіння в окремі стаканчики, наприклад, торф'яні. Що стосується ґрунтового субстрату, можна придбати вже готовий субстрат для пасльонових. Або зробити самостійно з дернового ґрунту, перегною і піску у співвідношенні 2:1:1. Висівайте насіння по 2–3 в кожну ємність, злегка засипте їх ґрунтом і сприсніть водою.
Спочатку ємності тримають в темному місці з температурою 25–27 °С. Перші сходи з'являться приблизно через 2 тижні — відразу після цього сіянці виносять на світло, а температуру знижують спочатку до 22 °С, а потім до 18 °С. Під час вирощування розсади поливають паростки раз у 2–3 дні і 2 рази вносять підживлення.
Посадка на постійне місце
Баклажан алмаз, купити насіння якого можна в онлайн-магазині, вирощують у відкритому ґрунті і в теплиці. Коли саджанці будуть у висоту 18–25 см і матимуть 7–9 справжніх листків, розсада готова до пересадки. Під час висадки на присадибній ділянці ґрунт повинен прогрітися до 15 °С. Залежно від регіону це друга половина травня. У теплицю можна висаджувати розсаду вже у ІІ–ІІІ декадах квітня.