Селера Мерга — сорт для тривалого зберігання
Сорт селери кореневої Мерга від голландської компанії Rijk Zwaan має середній термін дозрівання. Вертикальні листові пластини темно–зеленого кольору з малою точкою кріплення. Форма коренеплоду кругла, гладка. Розмір коренеплодів середній (вага 800–1000 г). М'якоть щільна, білого кольору. Вегетаційний період сорту становить 130–140 днів. Рослина проста у вирощуванні, пластична, підходить для механізованого та ручного збору врожаю. Особливість сорту в тому, що він підходить для тривалого зберігання, але вирощується і для свіжого ринку. Мерга стійкий до септоріозу, вірусної мозаїки та стрілкування. Також сорт добре переносить стресові умови вирощування. Завдяки формі коренеплоду має гарний товарний вигляд.
Вирощування сорту Мерга
Насіння селери висівають у відкритий ґрунт на початку травня. Густота посадок — 70–85 тис. рослин/га. Селера любить рихлий, родючий ґрунт. Не варто використовувати в якості весняного добрива свіжий гній. Місце під посадки потрібно підготувати з осені, або навесні внести перепрілий компост. Догляд за рослинами нескладний: важливо їх регулярно поливати, оскільки селера - культура вологолюбна. За дефіциту вологи коренеплоди розтріскаються або дадуть додаткові корені, через що м'якоть втратить свій смак. За сезон рослини потрібно кілька разів підгодувати. Перший раз використовуйте нітрофоску. 2–3 підживлення не повинні включати азот, краще використовувати добрива, що містять калій і фосфор. Збирати врожай потрібно акуратно, щоб не пошкодити сам коренеплід, інакше він не буде довго зберігатися, а відразу загниє. Урожай зберігають у прохолодному місці. Якщо у приміщенні буде стабільна температура і вологість, коренеплоди будуть лежати довго і не втрачати смакові якості.