Квасоля Фестівал — ранній сорт квасолі спаржевої для закритого ґрунту
Квасоля спаржева Фестівал — це ранній сорт спаржевої кучерявої квасолі від компанії Rijk Zwaan. Стручки квасолі прямі, вирівняні, мають зелений колір, довжина стручка 22–24 см. Якість плодів висока, без волокон. Фестівал дає хороший урожай. Сорт стійкий до аскохітозу, квасолевої зернівки. Тривалість періоду від повних сходів до початку технічної стиглості — 60 днів. Призначений сорт для вирощування у теплицях (плівкових, пластикових, скляних, у тунелях), але можливе вирощування і у відкритому ґрунті. Використовується квасоля спаржева Фестівал для консервування, свіжого ринку, заморозки.
Вирощування квасолі Фестівал
Посів у теплиці проводять у кінці лютого. Оскільки в цьому місяці дні ще короткі, буде потрібно додаткове освітлення для продовження природного світлового дня. Перш, ніж посіяти насіння, потрібно підготувати опору для ліани. Для цього уздовж рядів потрібно натягнути струни з міцного матеріалу. Насіння висівають на відстані 20 см і 30 см між рядами. Насіння заглиблюють у ґрунт на глибину 3–4 см. Ґрунт повинен бути добре прогрітий і политий перед посівом. Квасоля любить родючий і багатий гумусом ґрунт. Перед посівом рекомендується підгодувати ґрунт добривом з високим вмістом калію. Після появи сходів (якщо вони дуже густі) їх проріджують або пересаджують сіянці. Квасоля спаржева досить вологолюбна, тому поливати її потрібно регулярно. При недостатньому поливі стебла розвиваються погано, плоди стають дрібними і деформуються. Також агротехніка квасолі включає рихлення ґрунту і видалення бур'янів. Протягом вегетації бажано ще 2–3 рази провести мінеральні підгодівлі, одну з яких — у період формування бутонів. У цілому, догляд за квасолею спаржевою простий, тому виростити її в теплиці може навіть досвідчений городник.